Рецепти засолювання хрумких огірків на зиму



Солоні огірки на фото

Кожна господиня, котра має в своєму розпорядженні дачну ділянку, прагне здійснити засолку хрумких огірків на зиму. Частіше рецепти по засолюванню огірків на зиму цікавити господинь починають у період дозрівання цього овоча. Масовий збір, як правило, починається в середній смузі Росії в останній місяць літа — перший місяць осені. Найчастіше для приготування солоних огірків на зиму використовуються сорти, що мають на своїй поверхні пупиришки. Вибір огірків з пухирцями для соління на зиму пов'язаний з тим, що ті овочі, які мають гладку поверхню, у процесі консервування і тривалого зберігання в розсолі втрачають свої хрусткі якості.

Солоні огірки, заготовлені на зиму в банках під металевою або капроновою кришкою, є відмінним закусочним стравою, яка чудово підходить до багатьох страв.

Процес засолювання хрумких огірків на зиму за будь-яким рецептом починається з замочування овоча на 2-3 години.

Солоні огірку на столі

Домогосподарками розроблено величезну кількість різноманітних рецептів засолювання огірків на зиму. Всі рецептури ділять на 2 типу. Будь-який тип рецепта використовує одну з двох методик засолювання:

  • гаряча методика;
  • холодна методика.

Всі рецепти по засолюванню огірків на зиму відрізняються між собою комплексом використовуваних інгредієнтів. При засолюванні овочів може застосовуватися для підготовки розсолу оцет, горілка і гірчиця. Великий вплив на смак кінцевого продукту справляє кількість кухонної солі, яка використовується при засолюванні, і перелік прянощів, застосовуваних у процесі консервування солоних огірків.

Здійснення консервування овочів шляхом використання методу гарячого

Гарячий метод засолювання овочів передбачає застосування у процесі консервування огірків окропу. Найчастіше в рецептах всі інгредієнти розраховуються з розрахунку засолювання овочів в 3-х літровій банці. Для застосування гарячої методики консервування огірків потрібно заготовити певний перелік інгредієнтів:

  • овочі;
  • листя смородини або вишні;
  • кілька парасольок кропу;
  • десяток горошин перцю;
  • часник;
  • 9% оцет – 3 ст. л.;
  • сіль кухонна — 3 ст. л.;
  • корені хрону;
  • цукор-пісок — 3 ст .л.

Технологія консервації овоча згідно з цією рецептурою полягає в наступному.

Овочі промиваються і обрізаються кінчики. Листя смородини і вишні також промиваються проточною водою. На дні заготовленої тари укладаються прянощі, поверх яких укладають щільно попередньо промиті огірки. Після цього банки з овочами заливаються окропом і залишають на 20 хвилин. Після закінчення часу вода зливається і доводиться до кипіння повторно, в неї додається сіль і цукор-пісок згідно з рецептурою. Далі окропом повторно заливаються банки з овочами і витримуються 15 хвилин. Після охолодження розсіл зливається і повторно доводять до кипіння, а в банки додається оцет. Киплячий розсіл розливається по банкам, які після заливки закочуються консервними металевими кришками. Залиті і закатані банки перевертаються догори дном і залишають до повного остигання. При консервуванні овочів за цією рецептурою перевернуті банки не потрібно закутувати.

Засолювання овочів гарячим методом з використанням аспірину

Рецепт консервування огірків із застосуванням аспірину є не складним і легко здійснюється в домашніх умовах.

Щоб законсервувати огірки за рецептурою з використанням аспірину, потрібно буде підготувати певний перелік інгредієнтів:

  • овочі;
  • свіжий зелений кріп з петрушкою;
  • зубчики часнику;
  • таблетований аспірин;
  • сіль;
  • перець чорний горошок перець духмяний;
  • цукор-пісок;
  • вода.

Приготування солоних огірків

Засолювання овочів починають з процесу підготовки до консервації огірків. Процес полягає в сортуванні: для консервування відбираються невеликі огірки, які добре поміщаються в банку. Перед використанням овочі та зелень потрібно якісно промити. Огіркам слід приділити особливу увагу. Для якісного очищення від забруднень шкірки можна застосовувати м'яку щіточку. Бажано після того, як огірки, очищені від забруднень, їх замочити в холодній воді на кілька годин. Це потрібно для того, щоб консервовані овочі стали хрусткими.

На дно заздалегідь підготовленої банки укладаються кілька гілочок зелені і пара невеликих зубчиків часнику. Багато часнику використовувати не рекомендується, так як його надлишок здатен зробити овочі м'якими і в'ялими.

Після заповнення банки огірками зверху на них вкладається кілька гілочок зелені і шматочок часнику.

Вибір огірків до засолюванні

Після наповнення банки вміст заливається окропом і залишають на 1 годину.

Після закінчення цього часу рідина зливається і доводиться до кипіння. В злиту рідина додається сіль поварена з розрахунку 2 ст. л. на 1л. і цукор з розрахунку 1 ст. л. на 1 л. Сюди ж додаються в розчин горошини чорного і запашного перцю.

В банку з огірками додається одна подрібнена таблетка аспірину. Цей препарат запобігає розвиток процесів бродіння і гниття.

Підготовлений розсіл заливається в банки з овочами, після чого вони загортаються металевими кришками для консервації. Після закачування банки перевертаються догори дном і залишають до повного охолодження.

Консервування хрустких огірочків на зиму

Для консервування апетитних з хрумких огірків на зиму потрібно буде підготувати певний перелік компонентів:

  • плоди огірків – 5 кг;
  • кріп – 5 середніх гілочок;
  • 10 зубчиків часнику;
  • хрін – 8 листочків;
  • листя смородини – 20 шт.;
  • сіль поварена;
  • перець чорний горошком;
  • гострий червоний перець;
  • лавровий лист – 8 листочків.

Для того щоб після засолювання овочі були хрусткими, їх слід консервувати в день збору з грядки. Перед консервуванням огірки слід якісно промити, зрізати з них кінчики. Після підготовки овочі укладають в каструлю і заливаються водою. У воді огірки повинні знаходитися не менше 2 годин. Знаходження овочів у воді перед консервуванням сприяє тому, що плоди набувають хрусткі властивості.

Солоні огірки з часником

Поки огірки перебувають у воді, можна підготувати банки для консервування.

Після того як плоди полежали у воді, їх слід промити повторно.

Для приготування смачного розсолу слід використовувати тільки джерельну воду. Вода доводиться до кипіння, в неї додається сіль із розрахунку 2 ст. л. на 1л. Отриманим розчином заливаються огірки. До плодів додається очищений часник, вимитий кріп і листя смородини. Для консервування огірків слід вибирати молоде листя смородини. Після того як огірки залиті розсолом, їх слід притиснути гнітом і залишити на пару діб у прохолодному місці.

Солоні огірки в банку

Після закінчення цього часу розсіл зливається і проціджується, а огірки промиваються проточною водою. Промиті овочі укладають в банки і додаються повторно спеції, лавровий лист і червоний гострий перець. Розсіл доводять до кипіння, розливають по банках з овочами. Після заливки банки закочуються консервними металевими кришками.

Засолювання овочів холодним методом

Засолювання холодним методом є однією з простих і популярних серед початківців господарок, так як є дуже простим. Використовуючи цей метод засолювання, можна отримати відмінну хрустку закуску. При холодному способі консервування не застосовується столовий оцет.

Найчастіше до складу рецептури входять такі інгредієнти:

  • овочі;
  • вода;
  • сіль поварена;
  • кріп;
  • часник;
  • хрін;
  • перець чорний горошком;
  • листя чорної смородини.

Процес консервування овочів складається з послідовності певних операцій. У підготовлені банки дно укладаються шарами прянощі і зелень. На 3-х літрову банку достатньо використовувати кілька листочків смородини, 2-3 лаврових листки, 3 зубчики часнику, гілочки кропу. За бажанням можна використовувати трохи чилі.

Підготовка до засолюванні

Поверх покладених прянощів та зелені щільно укладають огірки.

Після укладання приступають до підготовки розсолу. Для цього слід розчинити у воді 100 г кухонної солі. Приготовленим розсолом заливаються банки з овочами, залишивши зверху 1-2 см порожнього місця. Подальший процес соління на зиму полягає у приміщенні огірків, що знаходяться в банку під капронову кришку на 5 днів.

Наступний етап засолювання здійснюється тільки після того, як солоні огірки на зиму під капроновою кришкою відстоятися, розсіл стане прозорим, а осад на дні банки. Розсіл з банок акуратно зливається, а залишився осад вимивається шляхом наповнення банок декілька разів холодною водою. Вимивання здійснюється до тих пір, поки не зникне весь осад на дні банки.

Солоні огірки і їх рецепт

Після цього банки заповнюються розсолом до країв, щоб не залишалося вільного простору, це потрібно для того, щоб консервація в процесі зберігання не зіпсувалася. Після цього огірки закочуються металевими кришками. Огірки на зиму можна зберігати і під капроновою кришкою, однак термін зберігання такої консервації скорочується з 3 років до 1 року.

Засолювання огірків із застосуванням гірчиці

Консервування овочів із застосуванням гірчиці дозволяє приготувати на зиму пікантну закуску, а огірки не втратять свій гарний природний колір.

Для консервації на 3-х літрову банку витрачається 3 зубчики часнику, по 3 листочки смородини і вишні, шматочок кореня хрону, пара гілочок кропу, сушений перець чорний в кількості 8 горошин, чайна ложка гірчиці-порошку, 3 ст. л. солі кухонної і огірки.

На дно підготовленої банки укладається подрібнений хрін, вишневі і смородинові листя, гілочки кропу, горошини перцю і часник. Після укладання всіх компонентів укладаються огірки. У процесі укладання в огірки в середину банки і зверху додається часник.

Солоні огірки

Огірки слід залити розсолом. Для підготовки ропи сіль потрібно розчинити в теплій воді. Останнім етапом є засипка у банку сухої гірчиці.

Коли все зроблено, банки накриваються кришкою і залишають на 5 днів. Консервування продовжують після того як розсіл став прозорим, а осад ліг на дно.

Після відстоювання розсіл зливається, банки заповнюються водою, яка виливається. Цей процес слід повторити кілька разів, поки не зникне весь осад і вода не стане прозорою.

На останньому етапі проводиться акуратна заливка води. Заливати її треба повільно, щоб не з'являлися бульбашки повітря. Вода повинна наливатися до самого краю банки. Заповнену банку закатують металевою кришкою для консервування.

Солоні огірки готові

У процесі зберігання огірків слід уважно стежити за кришками. Це потрібно для того, щоб своєчасно виявити здуття кришки. Така ситуація виникає при проникненні повітря в банку під кришкою. У разі, якщо така ситуація виникла, банку потрібно розкрити, злити всю воду і заповнити банку водою знову до країв, контролюючи правильність заповнення і після цього закатати кришкою повторно.

Вживати таку консервацію можна через 3 місяці. Огірки, законсервовані на зиму таким способом, можуть зберігатися впродовж 3 років.