Сік моркви - здоров'я в склянці



Свіжовичавлений морквяний сік

Морква — овоч, який є скарбницею вітамінів і мінеральних елементів. Його позитивні властивості були виявлені ще в стародавні часи. Батьківщина моркви – Середземномор'я. У цій статті будуть розглянуті користь і шкода морквяного соку. Високий вміст нутрієнтів і вітамінів надає овочу унікальні терапевтичні властивості, про які буде сказано нижче.

Користь соку з моркви

Чим корисний морквяний сік? До його складу входить чималу кількість різноманітних корисних компонентів. Морква знаходиться поза конкуренцією серед овочевих культур за вмістом бета-каротину. В організмі відбувається його перетворення у вітамін А, відмінно впливає на імунітет і зорову функцію. Вітамін чинить благотворний вплив на шкіру та її похідні (волосся, нігті), сприяє зміцненню зубів і кісткової тканини, профілактує щитовидну дисфункцію. Також вітамін А допомагає організму виводити продукти обміну речовини, очищає печінку.

Лікарський морквяний сік До складу морквяного соку входить чималу кількість різноманітних корисних компонентів

Крім бета-каротину, морквяний сік складається з інших мінеральних і вітамінних речовин. Серед них: калій, селен, алюміній, цинк, мідь, магній, вітаміни E, K, C, D. Цей овочевий напій містить у собі солідну кількість нікотинової кислоти, необхідної для нормального жирового обміну. Магній має спазмолітичну дію, сприяє зміцненню кровоносних судин, знижує рівень шкідливого холестерину в крові.

Морквяний сік нормалізує апетит і діяльність травної системи, стимулює секреторну активність. Користь морквяного соку і в тому, що він очищає кров, зміцнює нервову систему, будучи альтернативою хімічним засобам.

Не варто забувати про протизапальній, омолоджуючому і протиракову дію напою. Омолоджуючий ефект обумовлений тим, що каротин, вітаміни Е і С — антиоксиданти, що запобігають дегенеративні процеси в тканинах. Овочевий сік з моркви наділений також антисептичними властивостями. Виходячи з цього, він з успіхом може використовуватися для лікування ран. Антимікробна дія продукту дозволяє застосовувати його при патології нирок, викликаних мікрофлорою.

Корисний морквяний сік Морквяний сік нормалізує апетит і діяльність травної системи

Сік з моркви – це, перш за все, профілактичний засіб, він зміцнює організм, підвищуючи його стійкість до різних захворювань. Нестача вітаміну Е є одним з головних чинником розвитку неплідності. Морква містить велику кількість цієї речовини. Вітамін Е і каротин володіють протипухлинною дією, затримуючи розвиток новоутворень.

Вітамін А потрібен для нормального стану і функції слизових оболонок. При нестачі цього вітаміну спостерігається склероз (затвердіння) клітин, що супроводжується утворенням шорсткої поверхні, гнітючої секреторну діяльність слизової. Крім цього, дефіцит вітаміну А може спровокувати інфекційні захворювання сечовидільної і травної системи, очей, ротової порожнини.

В різних країнах сік застосовується для усунення травних проблем і для боротьби з виразковою хворобою шлунка в хронічній формі. Цей напій – ефективний засіб проти хвороб, викликаних надлишком кислотності тканинної рідини.

Показання

Сік з моркви незамінний для дітей і вагітних жінок. Вітаміни Е і А відіграють важливу роль у внутрішньоутробному розвитку. Значний вміст в напої кальцію дозволяє відмовитися від використання синтетичних препаратів цього мінералу в період вагітності. Овочевий сік містить в своєму складі чимала кількість цукрів, тому діти із задоволенням будуть пити його. Напій покращує апетит і мобілізує захисні сили організму, знижує ризик розвитку застуди.

Овочевий сік важливо вживати під час грудного вигодовування: він підвищує якість молока. Напій покращує загальний стан, а іноді надає лікувальний вплив на сечокам'яну хворобу, атеросклероз, безпліддя, дерматит і деякі інші хронічні захворювання.

Народна медицина рекомендує лікування овочевим соком при виразковій хворобі, опіках, ранах. Він сприяє нормалізації функцій нервової системи, підвищує стійкість до стресу.

Сік з моркви Сік з моркви незамінний для дітей і вагітних жінок

Чимало фахівців стверджують, що поєднання соку моркви з соками інших овочів і фруктів здатне в значній мірі посилити терапевтичну дію. Наприклад, вживання соку капусти і моркви.

Приготування соку

Щоб приготувати цілющий напій, необхідно промити моркву холодною водою, використовуючи спеціальну щітку для овочів. Не рекомендується чистити овоч, тому що велика частина корисних речовин прилягає близько до шкірці. Використовується соковижималка для моркви. Краще всього пити свіжовичавлений сік, тому що з плином часу він втрачає частину цілющих властивостей.

Протипоказання

Перед початком систематичного вживання соку не буде зайвим проконсультуватися з лікарем. Протягом доби не варто випивати більше двох літрів цього напою.

Смачний морквяний сік Надмірне споживання морквяного соку може стати причиною сонливості

Морквяний сік наділений безліччю корисних властивостей, але є і протипоказання. Коліт, гастрит з підвищеною кислотністю, виразкова хвороба шлунка є протипоказаннями для пиття соку моркви. З обережністю слід вживати напій людям, які хворіють на цукровий діабет, що пов'язано з високим вмістом в напої природних цукрів.

Надлишкове споживання овочевого соку може стати причиною сонливості, підвищення температури тіла, головного болю, жовтяничного забарвлення шкіри. Багато дієтологів вважають, що причиною жовтого забарвлення шкіри є швидке очищення печінки. Спостерігається швидке розчинення шлаків, що накопичилися в печінкових ходах і протоках. Кишечник і печінка не справляється з виведенням великої кількості токсинів, частина яких накопичується у шкірі, але потім виводиться з організму.

Фото 6: Фото 7: Фото 8: Фото 9: Фото 10: Фото 11: Фото 12: Фото 13: Фото 14: Фото 15: Фото 16: Фото 17: Фото 18: Фото 19: Фото 20: Фото 21: Фото 22: Фото 23: Фото 24: Фото 25: Фото 26: Фото 27: Фото 28: Фото 29: Фото 30: