Огірки на зиму хрусткі без стерилізації (Рецепт)



Хрусткі огірки на зиму – це гордість будь-якої господині. Багатьом здається, що на це піде ціла маса сил і часу. Але насправді приготувати хрусткі огірки на зиму зовсім нескладно. Необхідно лише застосувати кілька основоположних секретів.

хрусткі гурцыОтже, в самий розпал літа зелененькі огірочки можна купити буквально на кожному розі. Але, при бажанні заготовити їх, не поспішайте брати перші-ліпші плоди! Маринування огірків починається з правильного вибору плодів.

По-перше, щоб заготовлені на зиму огірки вийшли хрусткими, та такими, що пальчики оближеш, збирати їх слід молодими. Шкірка у них повинна залишатися ще тонкою, а пупиришки – темними. Самі овочі вибираються малої величини (7-8 см) і збір здійснюється не раніше ніж за добу до процесу маринування.

По-друге, перед маринуванням огірки слід вимочувати по кілька годин у крижаній воді, часто замінюючи її. Чим холодніше вода буде, тим більш хрусткими вийдуть огірочки.

Мариновані огірки без стерилізації – це найпростіший спосіб консервації огірків. І швидко, і смачно. Закрутки без стерилізації на зиму виходять кисло-солодкими. Оцет допустимо вливати безпосередньо в банку. Крім основного інгредієнта можна додавати в консервацію цибулю і болгарський перець.

найпростіший варіант

Інгредієнти на літрову банку:

  • ogurcy-marinovannye-hrustjashhie-011,7 кг огірків;
  • 50 гр солі на літр води;
  • 2 столові ложки оцту (9%);
  • 25 гр цукрового піску;
  • 2 зубчики часнику;
  • 2 горошини перцю;
  • 20 гр зелені.

Огірки слід вимочити у холодній воді протягом 2 годин. Банки потрібно заздалегідь простерилізувати і скласти в них зелень, спеції і огірочки. Залити окропом і витримати 10 хвилин. Маринад злити в каструлю і розмішати в ньому цукор і сіль до повного розчинення. Прокип'ятити і додати оцет. Залити маринад в банки і закатати кришками.

Цей рецепт годиться навіть для початківців господарок. Більш досвідчені пропонують свої варіанти маринування без стерилізації в зиму. Ось вони.

Варіант перший (для літрових банок)

Склад:

  • додано7 огірків (переважно молодих);
  • 1 чайна ложка оцтової есенції;
  • 1 їдальня ложка цукрового піску;
  • 2 сушених лаврових листки;
  • ½ столової ложки солі;
  • 2 зубчики часнику;
  • 3 перцю (горошинками);
  • 1 листочок хрону;
  • 1 парасольку кропу.

В цьому рецепті маринування на зиму без стерилізації в ролі кислоти застосовується оцтова есенція. Мається на увазі не столовий оцет (5-9%), а неодмінно есенція міцністю 70%. Її застосування вимагає особливої дбайливості і обережності, тому обов'язково суворе дотримання всіх пропорцій.

Огірки на 5-10 годин треба опустити в дуже холодну воду. Якщо ваші овочі тільки зірвані з куща, то можна обійтися без замочування. Така підготовка робить плоди по-справжньому хрусткими.

Банки необхідно стерилізувати, потім витерти чистим рушником. Складаємо в підготовлений посуд лаврушку, часник, перець, хрін і кріп. Зверху кладемо огірки. Заливаємо банку з огірками гарячою водою (вона повинна пролитися через край). Накриваємо кришкою і не чіпаємо 5 хвилин.

Рідину з банки перелити в окремий посуд і кип'ятимо. Одночасно в банку висипаємо цукор і сіль, вливаємо оцет і заливаємо гарячою водою.

Нарешті, можна закочувати кришками.

Варіант другий

У нижчеподаному рецепті додається нестандартних інгредієнтів.

Необхідні продукти:

  • zasolka_ogurcov_holodnim_sposobom-223157500 гр огірків;
  • 20 гр цукру;
  • 1 лист хрону;
  • 30 гр солі;
  • 1 гілка кропу з парасолькою;
  • 3 листочка вишні;
  • 2 зелених стебла селери;
  • 3 горошини чорного перцю;
  • 1 зубчик часнику (на любителя);
  • 40 мл столового оцту (9%).

Знову замочуємо огірки в крижаній воді. Повторюся, що саме таким способом плоди на зиму виходять хрусткими без стерилізації. Як зазвичай, обробляємо літрові банки перед закруткою. Поміщаємо в них хрін, кріп, селера, часник і перець. Зелені інгредієнти потрібно крупно порізати, але таким чином, щоб зручно було після їх діставати.

Огірки потрібно дуже щільно скласти в банку. Знову нагріти воду, залити в банку з огірками, а через кілька хвилин злити її в каструлю. Воду закип'ятити і повторити процедуру, залишивши рідина настоюватися в банках 10 хвилин. При подальшому кип'ятінні додати у воду сіль і цукор. Залити отриманим розсолом огірочки, попередньо вливши в банки оцет.

Все! Можна закочувати постійними кришками на зиму.

Варіант третій (на 3 літрову банку)

Інгредієнти:

  • 137699324720 огірків;
  • по 2 столові ложки цукрового піску і солі;
  • 4 парасольки кропу;
  • 3 листа сушеної лаврушки;
  • 5 горошин чорного перцю;
  • 3 листки смородини чорної;
  • 5 зубчиків часнику;
  • по 1 листу дуба і хрону;
  • 100 мл столового оцту (9%).

Для початку необхідно обрізати самі кінчики огірків і на 5 годин помістити овочі в крижану воду. У заздалегідь підготовлені банки кладемо кріп, часник і все листя (крім лавра).

Огірки в банки слід встановити вертикально. Нагріти воду, залити киплячу рідину в банку зі спеціями і огірками. Накрити і залишити на кілька хвилин. Рідину злити в каструлю, залити, залишити знову накривши кришкою. Через 5 хвилин воду перелити в каструлю. При третьому кип'ятінні додати перець, лавровий лист, сіль, цукор і оцет. Тримати на вогні 1 хвилину, після чого залити маринад по банках і відразу закатати.

Вибирайте рецепт, дотримуйтесь інструкцій, і мариновані хрусткі огірочки будуть радувати вас всю зиму. Удачі!