Томат Пузата хата: опис та відгуки про сорт



Пузата хата — ранньостиглий сорт томату, що характеризується високою врожайністю і відносно тривалим періодом плодоношення. Сорт рекомендований до вирощування як у відкритому грунті, так і в тепличних умовах.

Розсада

Насіння на розсаду засіваються в березні, в м'який грунт на глибину 2-4 див. Перед посівом насіння рекомендується промити чистою водою та обробити марганцівкою. Пікіровку слід проводити відразу після появи перших міцних листя. За період визрівання розсаду зазвичай удобрюють 2-3 рази. Висадка в опалювальні теплиці провадиться в квітні, а в неопалювані і на відкритий грунт рослини зазвичай висаджують на початку-середині травня. В цілому, вік розсади на момент її висаджування повинен становити 60-65 днів.

Рекомендації по вирощуванню

goimgbookПри висадці в теплиці або на грунт розміщують по 3-4 рослини на 1 кв. метр. Висота куща може досягати 1,5 метрів, але ріст куща можна штучно обмежити, залишивши 6-8 китиць на рослині. Сорт пузата хата можна вирощувати як в 1, так і в 2 стебла, в обох випадках обов'язково виробляючи підв'язку і пасинкування. При вирощуванні в 2 стебла другий стебло формують з розташованого під першою пензлем пасинка, інші пасинки видаляють, рекомендується також видаляти і нижні листя.

В подальшому рослину необхідно регулярно поливати теплою водою (рекомендується вода кімнатної температури). Занадто високі пагони обов'язково потрібно підв'язувати до горизонтальних або вертикальних опор. За час вегетації проводять 2-3 комплексні підживки.

Хвороби та шкідники

Багато хто відзначає, що рослини даного сорту відрізняються підвищеною стійкістю до хвороб, звичайним для інших томатів. Тому особливих заходів захисту від хвороб профілактики немає. Рекомендується звичайний догляд за рослиною і грунтом, що включає в себе дотримання дистанції між рослинами при посіві, своєчасний полив, пасинкування, видалення зайвих листя, захист від зайвої вологи.

Збір врожаю, опис плодів

пузата хатаТермін дозрівання томатів сорту пузата хата становить в середньому від 105 до 110 днів. Врожайність при цьому сягає 9-12 кг з кв. метра; в окремих випадках — до 15 кг. Плоди цього сорту червоного (зазвичай неяскравого) кольору, великі, злегка ребристі з боку з'єднання з черешком, грушоподібні. Всередині — м'ясисті, соковиті, цукристі. Середня маса одного плоду — 250-300 грам.

Застосування плодів

Завдяки високим смаковим якостям, плоди цього сорту можуть використовуватися як для приготування холодних салатів і закусок, так і в складі овочевих рагу, гарячих супів та інших страв. Крім того, ідеально підходять для зимових заготовок, соків і практично будь-якої кулінарної обробки.