Фаршировані помідори: зелені на зиму, гарячі в духовці, рецепти з сиром і часником



Фаршировані овочі – блюдо, яке завжди виглядає виграшно. Воно підходить для прикраси святкового столу. Зробить різноманітним меню на день буденний. Їдять такі овочі влітку і закривають на зиму.

Це відноситься і до томатів. Красивий яскравий колір, можливість зібрати гарну страву зі звичайних продуктів роблять фаршировані помідори популярною стравою. Їх подають холодними і гарячими, маринованими і солоними.

Помідори, фаршировані сиром і часником, стали практично класикою жанру для молодої господині. У досвідченого кулінара є свої рецепти і, звичайно, секрети.

Вибираємо помідори

ВершкиДля того, щоб блюдо вийшло ідеальним, необхідно вибрати «правильні» томати. Вони повинні бути однакової середньої величини.

Томати вибираємо твердих сортів, у яких м'якоть — щільна. Для того, щоб підібрати такі овочі, зима – не перешкода.

Приділяємо увагу шкірці. На ній мають бути відсутні тріщини і пошкодження.

Підготовка томатів для фарширування

Плоди моєму. Зрізаємо ту частину, де розташована плодоніжка. Вона надалі може стати кришкою для вийшла кошики. Можна її використовувати в інших стравах. Або в подрібненому вигляді додати до начинки.

Виймати м'якоть з томату краще з допомогою ложечки. Підійде чайна з гострими краями.

З великих помідорів можна зробити човники, поділивши овоч навпіл. Найчастіше зустрічаються страви у формі кошичків. Довгасті плоди легко перетворюються в тюльпани. Для цього розріжемо хрест-навхрест сторону, протилежну плодоніжки. За допомогою лука оформляється стебло.

Pomidoryi-farshirovannyie-po-bolgarski-300x264Вичищаємо помідор, залишаючи міцні стінки. Для видалення зайвої рідини на кілька хвилин залишаємо їх перевернутими на тарілці.

М'якоть так само використовуємо в приготуванні цього чи інших страв. Вона буде відмінним доповненням до соусу, заправки супів. Зберігатися на полиці холодильника до 3 - 4-х днів. А ось в морозилці — до півроку.

Якщо потрібно, то стінки помідора можна поперчити або додати до неї приправи. Кошики готові для наповнення фаршем.

Дивовижними будуть виглядати на столі зелені фаршировані помідори. Їх вибирають так само, як і червоні.

Рецепти начинок для холодних закусок

З сиром і часником

6 помідорів:

  • pomidory_6358Твердий, натертий сир – 100 г;
  • Розм'якшене вершкове масло – 100 г;
  • Подрібнений часник – 3 зубчики;
  • Петрушка.

Або:

  • Твердий, натертий сир – 300 г;
  • Подрібнений часник – 5-6 зубчиків;
  • Подрібнене варене яйце – 2-3 штуки;
  • Петрушка.

З креветками

4 помідора:

  • 4c84bafc28777180efeb33e6fbcc1996Очищені, зварені близько 5 хвилин в солоній воді, креветки – 350 г;
  • Масло оливкова – 2-3 столові ложки;
  • Твердий, натертий сир – 2 столові ложки;
  • Подрібнена зелень;
  • Перець, сіль.

З тунцем

На 4 кошики з томатів:

  • Законсервований тунець – 1 банка;
  • Подрібнена цибулина, обсмажений на рослинному маслі – 1 головка;
  • Твердий, натертий сир – 2 столові ложки;
  • Відварене яйце – 1 шт.

З авокадо

На 10 помідорів черрі:

  • Очищений, подрібнений авокадо – 1 шт;
  • Дрібно нарізана слабосолона сьомга – 50 г;
  • Жирна, густа сметана – 1 столова ложка.

Подавати такі кошики можна на листках салату. Помідори, фаршировані сиром і часником, ідеально будуть поєднуватися з підсмаженою шматочком хліба.

Зовсім не обов'язково, щоб приготувати фаршировані помідори, робити спеціальну начинку. Можна використовувати залишки олів'є або салату з квасолею або кукурудзою. А якщо використовувати м'ясний салат, помідори стають основним блюдом.

Гарячі фаршировані помідори

Для подачі гарячої цих фаршированих овочів можна вибрати практично будь-яку начинку: овочеву, грибну, м'ясну, з морепродуктів. Зима або літо – для кожного сезону можна вибрати свій рецепт.

У змащеній формі помідорні кошики мають досить щільно. Вони повинні зберегти форму.

В гарячій духовці помідори запікаються близько 20 хвилин. Для мікрохвильові печі з грилем буде достатньо 10 хвилин при комбінованому режимі.

Рецепти начинок:

З печерицями і крабовими паличками

4 помідора:

  • farshirovanie-pomidory-v-duhovke1М'який сир – 100 г;
  • Крабові палички – 1 упаковка;
  • масло — 20 г;
  • Майонез – 2 столові ложки;
  • Сире яйце – 2 штуки;
  • Подрібнені шампіньйони – 100 г

Змішати яйця з майонезом, нарізаними паличками, печерицями. На кошик покласти масло. Перед запіканням посипати сиром. 20 хвилин і наші фаршировані помідори в духовці готові.

З м'ясним фаршем

8 томатів:

  • Фарш – 300 гр. Підійде свинячий, яловичий. Можна поєднувати їх між собою за улюбленим рецептом;
  • Рис, відварений в солоній воді до напівготовності – 50 г;
  • Подрібнена обсмажена цибулина – 1 шт;
  • Перець, сіль, зелень.

До м'яса додаємо рис, цибулю, сіль і перець. Посипаємо сиром, коли фаршировані помідори в духовці будуть майже готові.

Шинкою і огірком

На 10 кошиків з овочів:

  • Свіжий подрібнений огірок – 1 шт;
  • Сметана – 3 столові ложки;
  • Шинка, порізана на кубики, - 300 г;
  • Натертий сир – 200 г;
  • Подрібнена зелень;
  • Сіль.

Заготовляємо фаршировані помідори на зиму

Консервування овочів з начинкою — процес не складний. Наведені рецепти дозволять зберегти чудовий колір і смак помідорів.

Не кожен рецепт протримається в банку всю зиму. Щоб фаршировані помідори збереглися довше, їх можна готувати з пізнього врожаю овочів.

З болгарським перцем і селерою

На 2 кг помідор:

  • Корінь селери 1 шт;
  • Перець болгарський 4 шт;
  • Перець чилі 1 шт;
  • Очищений часник – 0,5 склянки;
  • По пучку петрушки і селери.

Для розсолу на 1,5 літра води:

  • Сіль 50 гр;
  • Цукор 100 гр;
  • Оцет 0,5 склянки.

Начинку подрібнюємо в м'ясорубці і начиняємо нею овочеві кошики.

Воду з цукром і сіллю доводимо до кипіння. Трохи охолоджений розсіл додаємо оцет. За рецептом на 24 години овочі, помешенные під гніт, заливаємо розсолом. Потім закриваємо їх у банки. Зберігаються помідори в холодильнику до 2 -х місяців. Значить, вони дочекаються початок зими.

З морквою і коренем петрушки

006-5На 800 гр. томатів:

  • Цибуля ріпчаста – 400 гр;
  • Морква – 500 гр;
  • Петрушка – 50 гр. кореня і середній пучок зеленню;
  • Рослинне масло – 200 гр. Плюс 2 чайних ложки на кожну банку.

Маринад:

  • Помідори - 600 гр. Рецепт вимагає використовувати стиглі плоди;
  • Оцет – 2 ст. ложки;
  • Цукор – 2 ст. ложки;
  • Сіль – 3 ч. ложки;
  • Лавовий лист – 2 шт;
  • Запашний перець.

Обсмажуємо цибулю, нарізану соломкою. Шаткуємо моркву, корінь петрушки. У невеликій кількості води тушкуємо коріння. З'єднуємо з цибулею і подрібненою петрушкою. Розкладаємо Начинку по помідорах.

Для маринаду розбиваємо блендером очищені від шкірки помідори. Кип'ятимо 15 хвилин в емальованому посуді. За цей час утворилася піна повинна зійти. Додаємо оцет, цукор, сіль, перець і лавровий лист. Кип'ятимо маринад ще 10 хвилин.

В чисті банки укладаємо овочі, заливаємо маринад. 2 см від горлечка банки повинні залишатися незаповненими. У великій ємності доводимо до кипіння воду. Занурюємо в неї прикриті дашками банки. 25 хвилин вони повинні перебувати в слабо киплячій воді. Потім ще 1,5 години на вимкненій плиті. Ця заготовка спокійно зможе зберегтися до кінця зими.

Червоні або зелені?

Для заготівлі фаршированих помідорів можна використовувати і зелені помідори. Та начинка, яка використовуються для червоних плодів, будуть доречна і для несозревшіх. Як і навпаки. Для зими підійдуть і та, і інша консервація.

Але є рецепти тільки для фаршированих зелених помідорів:

З перцем і хріном

На 3 кг помідорів:

  • зелені помідори бутыльке на зимуПерець гіркий – 2 стручка;
  • Часник – 5 головок;
  • Перець чорний горошком.

Для розсолу на 1 л води:

  • Столовий оцет – 6 столових ложок;
  • Цукор – 2 столові ложки;
  • Сіль – 1 столова ложки.

Подрібненої начинкою наповнити помідори. Розкласти По банках петрушку, кілька горошин перцю, лаврове листя і томати.

Киплячу воду залити в банки на 20 хвилин. Потім злити її в каструлю, додавши всі інгредієнти для розсолу. Як тільки рідина почне кипіти, розливаємо його в банки. Закатуємо, перевертаємо, вкриваємо.

Такі зелені фаршировані помідори можна їсти всю зиму.