Чортівня з помідорами і часником рецепт приготування на зиму



33-500x500Смачна гостра приправа, головні компоненти якої три корисних овоча різних видів: ягода (помідор), коренеплоди (хрін) і цибулина (часник), здавна шанована на Русі. Називають блюдо з простодушним простим, але влучним гумором: «чортівня».

Вона ж (з варіаціями по компонентам або незмінним) може іменуватися через гостроти «горлодером». Народ щедрий на дотепність, якщо почуєте про «хренодере», знайте: продукт той ж, мова про хріновині.

Основа одна, рецептів багато. Кулінарна фантазія невичерпна. Наведемо рецепт, давно й незмінно впокорює любителів гострих страв. Будемо робити класичний варіант. Це чортівня без добавок, тільки з трьох складових: помідорів, часнику, хрону.

Чортівня – класичний рецепт

Приготувати «класику» на зиму нескладно. Рецепт заготівлі такий.

Знадобляться:

  • priprava-iz-pomidorov-s-khrenomЗрілі м'ясисті помідори – 1 кілограм. Приємніше виглядають у страві червоні, рожеві та ще малинові. Для передачі смакових якостей – будь-які з помідор для хріновини підійдуть: колір смаку не перешкода.
  • Корінь хрону – достатньо 50 грамів, враховуємо свої уподобання, можна додавати його більше.
  • Часник. Кількість варіюється. Дві великі головки для кілограма томату достатньо. Люблячим горлодер в прямому сенсі – класти бажано три головки. Залишаться задоволені: продерет гарантовано.
  • Сіль – без неї хреновину смачною не зробити – приблизно 15 грамів.
  • Пом'якшити гостроту, розбавити смак допоможе цукор. Потрібно в складі його трохи – чайна ложка.
  • Для надійності збереження горлодера в зиму рецепт передбачає добавку соняшникової олії – половина склянки й трьох ложок (їдалень) 9% оцту.

Приготування

Вимиті помідори, очищений помитий часник кладемо на просушку. Можна на паперовий або кухонне рушники. Самі поки займемося хріном. Поверхня його нерівна, продукт формувався в землі, тому миємо й чистимо ретельно. Заготовки обожнюють чистоту, горлодер теж. Спочатку щіткою під струменем води хрін потремо, потім ножем акуратно шкірку зчистимо. Ще раз промиємо і теж відправимо на рушник.

KH-1925Продукти – все, що підготували, крім спецій, будемо подрібнювати. Помідори подрібнити м'ясорубкою не проблема. Правда, будуть витікати соком у всі з'єднання, що для електроприладу ризиковано, але механічна впорається. Як зробити краще? Альтернатива: соковижималка. Швидко, просто, зручно. Маса без втрат переміститься в подрібненому вигляді в потрібну ємність. Рекомендуємо для томатів саме її.

Хрін подрібнювати трохи складніше. Можна робити це м'ясорубкою, тоді перш нарізали його тонкими смужками, щоб техніка подужала щільну, тверду структуру продукту. Хрін ще й їдець, виділяє подразнюють слизові оболонки фітонциди, зручніше перемелювати його, надівши на решітку пакет. Традиційно хрін подрібнюють за допомогою терки. Теж поплачете від випарів, заодно отримаєте безкоштовну інгаляцію – зробите разом з хренодером профілактику всіляких ГРВІ.

Подрібнили два компоненти. З часником проблем немає: переважно зубки перемолоти. Чеснокодавилка може видати великі шматочки, але якщо добре подрібнює, використовуємо її. Варіант: терка. Трохи трудозатратней робити, але надійно. Для майбутнього горлодера все готово.

Якщо у вас є блендер або кухонний комбайн можете використовувати його

7a329a98e5Далі чинимо так. З'єднуємо підготовлені для хріновини подрібнені овочі, отримуємо суміш з хрону, помідор і часнику. Солимо, додаємо цукор. Продукт практично готовий. Можна, перемішавши, вживати відразу. Чи зберігати, расфасовав за сухим і, зрозуміло, чистим банках, в холодильнику. Зиму він там не витримає, але місяць зможе.

Хочемо зберегти всю зиму – робимо дещо інакше. Додамо теплову обробку, і інші компоненти (оцет, масло). Послідовність така. Перемелені помідори треба проварити, підсолюємо їх і додавши цукор. Повільний вогонь, решта поки в каструлю не поміщаємо. Закипіло? Варимо за рецептом півгодини, додаємо масло, оцет, залишаємо кипіти ще десять хвилин. Після засипаємо в наш горлодер подрібнені хрін з часником, перемішуємо.

Готово, залишилося розлити у підготовлені (простерилізовані) банки, закатати, перевернути, укутати до остигання. Після прибрати туди, де зберігаєте заготовки. Комора, балкон, підвал - де зручніше. Зима потім провізією порадує.

Відео рецепт