Страви з гарбуза: добірка смачних і швидких рецептів



Страви з гарбуза

Гарбуз – дуже смачний і корисний овоч, який широко застосовується в кулінарії. Страви з гарбуза оригінальні і здатні урізноманітнити звичне меню. З неї виходять чудові каші, супи, випічка. Крім того нерідко цей овоч кладуть в салати, фарширують, використовують для запіканок. Її м'якоть досить низькокалорійна і прекрасно засвоюється організмом.

Рецепти з фото страв з гарбуза завжди виглядають яскраво і барвисто. Помаранчевий колір вже спочатку викликає апетит, особливо в комбінації із червоним і зеленим. Тому такі страви завжди актуальні для будь-якого меню.

  • Смачні страви з гарбуза з м'ясом
    • Екзотичний плов
    • Гарбузовий суп з м'ясом
  • Вегетаріанські рецепти страв з гарбуза

    Пряний овочевий суп

    Смачне і ароматне блюдо з додаванням квасолі і кукурудзи. Відмінно втамовує голод, незважаючи на те, що у складі інгредієнтів відсутні м'ясні продукти. Суп виходить пряним, злегка гоструватим з-за великої кількості різноманітних спецій. Тому для любителів менш пікантної кухні потрібно брати трохи приправ. Дана кількість продуктів розрахована на 4 порції.

    Необхідні інгредієнти:

    • гарбуз (м'якоть) – 500 г;
    • квасоля (біла, консервована) – 300 г;
    • кукурудза (солодка, консервована) – 300 г;
    • цибуля ріпчаста (середнього розміру) – 2 штуки;
    • часник – 2 зубки;
    • масло (рослинне, без запаху) – 1 столова ложка (повна);
    • кориця (мелена) – на смак;
    • куркума – за смаком;
    • перець (чорний, мелений) – за смаком;
    • шафран – на смак
    • сіль (кухонна) – за смаком
    • свіжа петрушка – декілька гілочок (для подачі)
    • овочевий бульйон – необхідна кількість для густоти супу

    Приготування.

    Вегетаріанський рецепт страви з гарбуза, швидко і нескладно приготований. Ріпчасту цибулю і часник почистити від лушпиння, дрібно порізати. Гарбуз порізати кубиками. У каструлі з товстим дном згасити цибулю і часник на рослинному маслі 5 хвилин. Окремо підігріти бульйон. Додати шматочки гарбуза і всі спеції, крім солі. Влити овочевий бульйон, тушкувати півгодини. Відкрити банки з квасолею і кукурудзою, злити рідину. Додати в каструлю квасолю, тушкувати 5 хвилин. Додати кукурудзу, посолити, приготувати пюре за допомогою блендера. Петрушку дрібно порізати, посипати суп. Подавати з сухариками або грінками.

    Суп з гарбуза

    Салат з нутом

    Пісне страву з гарбуза, помідорів і консервованого нуту. Готується за лічені хвилини, якщо використовувати попередньо запечений у духовці гарбуз. Салат виглядає дуже барвисто і апетитно, подавати його краще всього порційно. Дана кількість продуктів розрахована на 4 порції. Прочитайте нашу статтю Чим корисний гарбуз для організму людини.

    Необхідні інгредієнти:

    • нут (консервований) – 200 г;
    • гарбуз (запечений) – 300 г;
    • помідори (бажано черрі) – 200 г;
    • цибуля (фіолетовий, невеликого розміру) – 1 штука;
    • листя салату – 1 великий пучок;
    • масло (переважно оливкове) – 3 столові ложки;
    • сік лимона – 1 чайна ложка;
    • перець (чорний, мелений) – за смаком;
    • часник – 1 зубок;
    • сіль (кухонна) – за смаком.

    Гарбуз салат

    Приготування.

    Це дуже простий рецепт страви з гарбуза, швидко і смачно приготований. Гарбуз порізати кубиками. Помідори, якщо черрі, розрізати на дві частини. Фіолетовий цибулю порізати півкільцями. Відкрити банку з нутом, злити рідину. Для заправки змішати оливкову олію, сіль, перець, сік лимона. Видавити в отриманий соус зубчик часнику за допомогою спеціального преса. Листя салату порвати, викласти на тарілки, полити половиною заправки. На них викласти інші інгредієнти. Знову полити салат соусом, що залишився. Відразу ж подавати на стіл.

    Гарбузовий соус

    Гарбузовий соус можна подавати до смаженого картоплі, коржиків, будь-яких м'ясних страв. Ступінь гостроти потрібно коригувати виходячи з власних кулінарних уподобань. Для більш гострого варіанту слід взяти два перчика чилі замість одного. І відповідно в цьому випадку збільшити кількість часнику. Точно також можна зробити соус менш гострим, зовсім прибравши перець чилі зі списку необхідних продуктів.

    Необхідні інгредієнти:

    • гарбуз (м'якоть) – 700 г;
    • помідори (свіжі, м'ясисті) – 3 штуки;
    • солодкий перець (бажано червоного кольору) – 1 штука;
    • перець чилі – 1 штука;
    • часник – 5 зубків;
    • зіра – 1 чайна ложка;
    • орегано – за смаком;
    • лимонний сік – за смаком;
    • чорний перець – за смаком;
    • сіль (кухонна) – за смаком.

    Гарбузовий соус

    Гарбуз порізати кубиками, покласти в каструлю, влити трохи води. Варити до готовності, потім зробити пюре за допомогою заглибного блендера. З помідорів обережно зняти шкірку. Це легко зробити, якщо попередньо зробивши надрізи, помідори опустити в окріп на кілька секунд. Солодкий перець і перець чілі почистити від насіння і плодоніжки, дрібно порізати. Додати порізані помідори, солодкий перець і перець чилі до гарбузовому пюре. Посипати спеціями, посолити, варити 20 хвилин. Видавити часник за допомогою преса, влити лимонний сік, варити соус ще 5 хвилин. Потім ще раз подрібнити за допомогою блендера.

    Смачні страви з гарбуза з м'ясом

    Екзотичний плов

    Незвичайний рецепт плову з курки з додаванням гарбуза і мигдалю. Оригінальне поєднання, яке здатне здивувати будь-яких гостей! Плов необхідно готувати в казані. Через брак нього можна взяти будь-яку каструлю з товстим дном. Подавати плов бажано з нарізкою зі свіжих овочів і різноманітними видами зелені. Прочитайте нашу статтю Рецепти приготування смачних страв з м'яса.

    Необхідні інгредієнти:

    • рис (для плову) – 250 г;
    • куряче – 700 г;
    • ріпчаста цибулина (великого розміру) – 2 штуки;
    • гарбуз – 700 г;
    • мигдаль – 100 г;
    • часник – 1 середня або велика головка;
    • масло (топлене) – 100 г;
    • куркума – за смаком;
    • перець (чорний, гострий) – за смаком;
    • сіль (кухонна) – за смаком.

    Плов

    Приготування.

    Почистити мигдаль. Куряче м'ясо порізати шматками, потім обсмажити на сковороді до рум'яної скоринки. Цибулини порізати півкільцями, гарбуз шматочками. У казані обсмажити цибулю до прозорості, додати гарбуз, тушкувати 2 хвилини. Додати мигдаль, курку влити півсклянки кип'яченої води, тушкувати півгодини. В кінці приготування посипати спеціями. Рис кілька разів промити водою. Окремо в каструлі зварити рис до напівготовності, потім перекласти його в казан, перемішати. У центр казана вкласти часник і додати масло, що залишилося. Гасити плов на слабкому вогні 45 хвилин.

    Гарбузовий суп з м'ясом

    Цей смачний суп готується в мультиварці. Взагалі в мультиварці страви з гарбуза виходять чудові. В ній гарбуз чудово гаситься, зберігаючи свій смак і аромат. В даний суп кладуть різні овочі, солодкий перець, ріпчаста цибуля, картопля, морква, часник. З м'яса можна взяти свинину нежирну чи яловичину.

    Необхідні інгредієнти:

    • м'ясо (без кісток) – 300 г;
    • гарбуз (м'якоть) – 300 г;
    • картопля (середнього розміру) – 2 штуки;
    • морква (невеликого розміру) – 1 штука;
    • солодкий перець (різних кольорів) – 2 штуки;
    • ріпчаста цибулина (невеликого розміру) – 1 штука;
    • часник – 2 зубки;
    • спеції – за смаком;
    • свіжа петрушка – декілька гілочок
    • сіль (кухонна) – за смаком.

    Суп з м'ясом

    Приготування.

    М'ясо порізати невеликими шматочками, обсмажити 10 хвилин в мультиварці, використовуючи режим «Випічка». Почистити від лушпиння цибулину і часник. Солодкий перець розрізати вздовж на дві частини, видалити насіння і плодоніжку. Картоплю і моркву почистити. Цибулину порізати півкільцями, часник пластинами, інші овочі кубиками. Перекласти всі овочі до м'яса, посолити, посипати спеціями, потім влити воду. Поставити режим «Гасіння». Варити суп 1 годину. Готовий суп посипати подрібненою петрушкою.