Вибираємо зручний френч прес



Фото френч преса

Френч-прес — зручний пристрій для приготування кави та різноманітних коктейлів з нього, яке часто використовується в якості заміни звичайного чайника для заварювання чаю та чайних напоїв. Історія френч-преса почалася 100 років тому — на початку XX століття. Спочатку з'явився варіант без фільтра для затримування кавовій гущі, а потім, у 1929 році, — винахід, вже представляє собою поршневу кавоварку, було запатентовано під брендом «Chambord». Почалося її виробництво у Франції. Завдяки цьому факту назва преса для кави і отримала надбавку «френч». Френч-прес Bodum – сучасний аналог старовинного пристосування.

Як заварити каву і чай у френч-пресі?

Френч-прес для кава — ідеальний прилад, щоб отримати ароматний напій без додаткових умінь або купівлі електричної кавоварки. Багато бариста запевняють, що саме у френч-пресі проявляється тонкий смак деяких кавових сортів (особливо в суміші, а у вигляді моносорти). Часто у френч-пресі готують елітні різновиди кави, коли хочуть, щоб автоматична варіння не нашкодила смаковими якостями чудового напою.

Поршневі кавоварки складаються з 3 деталей:

  • поршня з фільтром;
  • кришки;
  • скляної посудини, званого колбою.

Для заварювання кави переважно використовувати кава великого помолу. Кілька ложок (в залежності від об'єму колби) заливаються гарячою водою (не окропом, а близько 90°) і настоюють 3-4 хвилини. Потім поршень з сітчастим фільтром потрібно опустити, щоб відокремити власне кави від гущі. Виходить ароматний напій без зайвих включень, а фільтрована кава знаходиться на дні.

Заварити чай у френч-пресі ще простіше, ніж кава. Для цього потрібно просто насипати в колбу необхідну кількість чайних ложок листя, залити водою, потрібної для обраного сорту температури, дати настоятися, а перед вживанням опустити поршень, придавивши при цьому листя до дна.

Для приготування чаю ідеально підійде френч-прес об'ємом 600 мл, адже заварювати чай в такому пристосуванні потрібно не для заварки, яку потім слід розбавляти водою, але вже в готовому варіанті, оскільки зберігати напій у пресі не рекомендується.

Багато кавові коктейлі та напої на основі кави колись готувалися за допомогою френч-преса, а не за допомогою сучасних капучинаторов і кавоварок. Так, раф — напій, що складається з еспресо і вершків, і приготований за допомогою преса, набуває зовсім інший смак.

Не потрібно забувати вчасно очищати і мити поршневу кавоварку, щоб її деталі не окислилися і довго служили.

Переваги френч-преса

Можна виділити кілька переваг френч-преса:

  1. Використання поршневий кавоварки — швидкий спосіб приготувати смачну каву або чай на роботі чи вдома, коли масивних електричних кавоварок під рукою немає.
  2. Френч-прес ідеально розкриває смакові якості кави.
  3. Поршневі кавоварки доступні будь-якого шару населення. Існують моделі різних цінових категорій, дизайну та обсягу.

Френч-прес

Недоліки френч-преса

Незважаючи на те, що френч-прес для чаю і кави має безліч плюсів, є у нього і недоліки:

  • френч-прес — більш крихка конструкція, ніж керамічний чайник або турка. В результаті неправильного використання (внаслідок різкого впливу окропу) і порушення технології виробництва колба для френч-преса може пошкодитися (просто лопнути).
  • не варто зберігати приготовані напої в поршневий кавоварці довго: його складові будуть окислюватися і псуватися як самі, так і змінювати смак напою.

Чайник френч-прес

Як вибрати френч-прес?

До вибору преса для кави потрібно підійти серйозно, вивчивши всі можливі варіанти. Кілька якостей френч-преса, що потребують особливої уваги:

  1. Матеріал колби може бути різноманітним. У дешевих моделях вона пластикова, в більш дорогих — скляна або металева. Матеріал істотно впливає на смакові якості одержуваного напою. Ідеально в цьому відношенні походить скло як найбільш нейтральний матеріал, не впливає на смак і запах. Купуючи френч-прес, зверніть увагу на якість скла, немає на колбі тріщин і сколів.
  2. Матеріал фільтра. Його вибір залежить від двох факторів: пріоритетним помолу кави (синтетична сітка утримує дрібний помел, металева — лише великий) і бажаного терміну служби (метал служить в рази довше).
  3. Якість ручок, обсяг, зовнішній дизайн — ці якості залежать від ціни та бажання покупця.

Використання френч-преса — сучасний спосіб ручного приготування напоїв, освоїти який може кожен. Дізнавшись про це варіанті варіння кави, багато хто відмовляється від шкідливих і несмачних розчинних аналогів і починають цінувати справжні кавові і чайні сорту і насолоджуватися користю і смаком цих напоїв.