Ожина корисні властивості



Ожина' data-pagespeed-url-hash='1115608280

Смачна і запашна ожина досить популярна в нашій країні. Це колючий чагарник з безліччю шипів, що досягає двох метрів у висоту. Чагарник невибагливий, швидко адаптується в нових умовах і дає значний урожай. Часто недоспевшую ожину плутають з малиною, зовні вони дуже схожі, але на смак дуже відрізняються: у ожини він кисло-солодкий, терпкий, а у малини – солодкий.

останнім часом європейці використовують чагарник в декоративних цілих, він красиво обвиває арки, альтанки. Але більшою мірою ягоди рослини застосовують в якості терапевтичного засобу. Є у ожини корисні властивості, протипоказання, що потрібно мати на увазі.

Корисні властивості ожини

Вона володіє багатим вітамінним складом. Має відмінні жарознижуючі, протизастудні властивості. Давньогрецькі лікарі вважали, що ожиною можна вилікувати артроз і подагру. Застосовували при кровотечах, зміцнення ясен, виводили бородавки. Постійне вживання в їжу підвищить імунітет, зупинить ріст злоякісних пухлин, не давши вразити весь організм.

Корисні властивості ожини обумовлені великим вмістом заліза і калію, тому її рекомендують вживати при серцево-судинних захворюваннях, що дозволяє:

  • зміцнити міокард;
  • знизити артеріальний і венозний тиск;
  • надати цілющий вплив на нирки, сечовий міхур;
  • поліпшити перистальтику кишечника.

Корисні властивості ожини застосовують для зміцнення капілярів, особливі фенольні з'єднання запобігають появі склерозу. Багатий мінеральний склад має сильну седативну дію, допомагає при неврозі, особливо у жінок похилого віку. Застосування навіть сто грам цього чудового натурального продукту, здатний зарядити організм добовою нормою корисних речовин.

Вживання ожини при вагітності та годуванні груддю

Завдяки багатому складу і присутності витаминоввсех груп, амінокислот, мінеральних і дубильних речовин, ягоди допоможуть підвищити гемоглобін, загоїти рани, відрегулювати обмін речовин, відновитися після пологів. В період вагітності і лактації рекомендується їсти трохи ожини, так як надмірне вживання може викликати алергічну реакцію у плода. В період годування груддю вживати обережно, по кілька ягід і дивитися на реакцію малюка: якщо раптом з'явилися червоні плями, шорсткість шкіри, діарея, слід відмінити вживання – пішла алергічна реакція у дитини. Велике споживання ожини може викликати проблеми не тільки у дитини, але і у мами: цистит, тяжкість і болі в нирках, діарея. У таких випадках слід припинити її вживання і звернутися до лікаря за консультацією.

Ожина: протипоказання

Ожина аллергенна, тому, з'ївши кілька ягід, переконайтеся, що все в порядку. Її не можна вживати, якщо є проблеми з підвищеною кислотністю шлункового соку, при ниркових захворюваннях, проблемах з тонким кишечником.

Протипоказання ожини' data-pagespeed-url-hash='1754575416

Листя ожини так само володіють лікувальними властивостями, як і ягоди. Надають сприятливий вплив на жіночі органи при клімаксі, виводять токсини, шлаки.Чай з листя допомагає тим, у кого проблеми з цукровим діабетом і часті застуди взимку. Сік з них застосовують для лікування гастриту, явищ диспепсії. Настоянку – при бронхітах, ларингітах, запаленні легенів.

Рецепти страв з ожини

Компот з ожини – відмінна альтернатива покупному соку взимку. На 3 кілограми ягід цукру потрібно всього 450 грам, і 2.5 літра води. Кип'ятимо воду, засипаємо цукор і ягоди, проварюємо 20 – 25 хвилин, розливаємо по банках, закатуємо – компот на зиму готовий.

Пиріг з ожиною дуже простий у приготуванні, виходить повітряний і смачний. Для приготування потрібно 1 годину.

Тістечка з ожиною

Інгредієнти:

  1. цукор – 210 грам;
  2. борошно пшеничне – 6 столових ложок;
  3. яйце куряче – 2 штуки;
  4. молоко – 150 мл;
  5. розпушувач для тіста – 1 чайна ложка;
  6. ванілін за смаком;
  7. ожина – 250 грам.

Насипте цукор в миску, вбийте яйця і ретельно збийте міксером до пишної маси. Залийте молоко, додайте просіяне борошно з розпушувачем і ваніллю. Все ретельно перемішайте до утворення однорідної маси без грудочок. Змастивши форми, влийте частину тіста, зверху засипте половину порції ожини, потім повторіть ще раз шари –тісто, ожина. Отправьтев духовку на 40 хвилин при 180 °С.

Варення з ожини роблять навіть з листям рослини. Проваріть в 1 літрі води, 200 грам листя. Для варення нам знадобитися тільки 2 склянки цього відвару. На 2 кілограми ожини потрібно 0.5 кілограма цукру. Акуратно помийте ожину, вона дуже ніжна, легко давиться. Проваріть ягоди з цукром на повільному вогні до появи піни, зберіть її ложкою, влийте відвар і залиште нудитися на вогні ще 1 годину. Готове варення розкладіть по банках.

Фото 1: Фото 2: Фото 3: Фото 4: Фото 5: Фото 6: Фото 7: Фото 8: Фото 9: Фото 10: Фото 11: Фото 12: Фото 13: Фото 14: Фото 15: Фото 16: Фото 17: Фото 18: Фото 19: Ожина Фото 20: Фото 21: Тістечка з ожиною Фото 22: Фото 23: Фото 24: Фото 25: Протипоказання ожини Фото 26: Фото 27: Фото 28: Фото 29: Фото 30: