Биті огірки: рецепт приготування в домашніх умовах



Китайська національна кухня добре відома й вельми популярна у всьому світі. І це не випадково. Адже китайська кухня – це ціле мистецтво. Інгредієнти ретельно підбираються так, щоб у страві гармонійно поєднувалося все – смак, колір і запах. «Немає поганих продуктів, є лише погані кухарі» - кажуть китайські кулінари. Але не тільки дивовижним видом і яскравим смаком залучають страви китайської кухні гурманів усього світу. Причина пильної уваги – достатня простота і незвичність способи їх приготування. Про одне з таких блюд – китайської закуски Пай Хуангуа (Биті огірки) і піде зараз мова.products_4

Холодна китайська закуска Биті огірки – одне з найбільш популярних на сьогоднішній день страв родом з Піднебесної країни. Ще б! Готується ця закуска дуже швидко і просто. І всього за 15-20 хвилин, не докладаючи особливих зусиль, можна отримати освіжаючий і ароматна страва. Закуску, яка чудово піде, наприклад, під російську горілочку.

Чому огірки «биті»?

Чому закуска має таку назву – Биті огірки? Все дуже просто. Огірки для цієї страви нам доведеться гарненько відбити. Ця Процедура необхідна для того, щоб надалі наші огірочки краще просочилися ароматною заливкою. Кілька рецептів таких заливок ви знайдете трохи нижче. Поки ж ознайомтеся власне з самим методом «побиття».

«Б'ємо» огірки

Беремо вимитий огірок, розрізаємо вздовж на дві частини і виймаємо серцевину з насінням. Потім кладемо половинки огірків на обробну дошку зрізом вниз і беремо в руки знаряддя «биття». Цим знаряддям може служити широкий ніж або молоток для відбивних, або навіть звичайна скалка. Беремо вибраний інструмент і починаємо нещадно лупцювати половинки огірків до хрускоту і тріска. Для того щоб захистити свою кухню від розлітаються в усі сторони бризок, можна відбивати огірки, упакувавши їх попередньо в поліетиленовий пакет. Після проведеної екзекуції, огірочки розрізаємо навкіс, або ламаємо на шматочки потрібного нам розміру. Всі. Основа для нашої закуски готова.

Представимо вашій увазі кілька рецептів китайської закуски Биті огірки. Принцип їх приготування схожий, але є різниця - в заправці. Кожен з цих рецептів гідний вашої уваги і вартий того, щоб бути випробуваними.

Перший варіант рецепту

  • 1366554727_foto10свіжий огірок (великого розміру) – 4 шт.
  • соєвий соус – 3 ст. л.
  • чорний оцет – 3ст.л.
  • мед – 2ч.л.
  • рослинне масло арахісове - найкраще) – 2 ст. л.
  • масло кунжуту – 1 ч. л.
  • сушений перець чилі – за смаком
  • часник – 4 зубчики
  • сіль
  • жменю арахісу

Приготувати заправку. Для цього подрібнені стручки перцю чилі і дрібно порізаний часник злегка обсмажити в олії до появи аромату. Покласти часник і чилі в салатник, додати соєвий соус, оцет, мед, сіль і кунжутне масло. Суміш перемішати і, якщо це потрібно, додати ще солі і перцю.

Відбиті й порізані огірочки залити ароматною заправкою і додати жменю смаженого арахісу.

Закуски, приготована за цим рецептом, рекомендується перед вживанням дати деякий час настоятися. Для цього салатник потрібно накрити кришкою і на пару годин прибрати в холодильник.

Арахіс можна додати перед самою подачею. Тоді горішки залишаться твердими. В іншому випадку, вони розм'якшаться в маринаді.

Другий варіант рецепту

  • 22свіжий огірок – 250гр.
  • часник – 3 зубчики
  • устричний соус – 1 ч. л.
  • чорний оцет (або яблучний) – 1 ст. л.
  • кунжутне масло – ½ ч. л.
  • соєвий соус – 1 ст. л.
  • сіль
  • цукор
  • перець чилі

Відбиті й порізані огірки покласти в салатник, посипати сіллю і прибрати в холодильник на 15 хв. За цей час підготувати заправку з усіх перерахованих інгредієнтів.

Після закінчення 15-ти хвилин огірки дістати з холодильника, злити виділилася рідина (вона буде зайвою в готовому страві) і залити приготовленим маринадом – заправкою. Закуска готова.

Третій варіант

  • огірок свіжий – 3 шт.
  • гострий червоний перець свіжий – 1 шт.
  • соєвий соус – 4 ст. л.
  • чорний оцет (або рисовий) – 2 ст. л.
  • часник свіжий – 4 зубчики
  • кунжутне масло
  • сіль

В цьому рецепті «побиття» огірків відбувається дещо іншим способом.

Нарізані огірочки скласти в поліетиленовий пакет, додати сіль, оцет, соєвий соус. Пакет щільно закупорити. Після цього огірки, що знаходяться в пакеті, гарненько відбити качалкою.

Часник і перець дрібно порізати, відправити в пакет до огірків і ретельно потрясти. Потім пакет прибрати в холодне місце на годину.

Через годину закуску викласти з пакету в салатник і полити кунжутним маслом.

Четвертий варіант

  • f86b2241b77379d251c3bf1d5ab53cbf_cropped_612x4124 шт. великих свіжих огірків
  • чорний оцет – 3 ст. л.
  • часник свіжий – 4 зубчики
  • горілка – 1 ст. л.
  • соєвий соус – 4 ст. л.
  • червоний пекучий перець
  • сіль
  • цукор
  • насіння кунжуту
  • кунжутне масло

Побиті огірки посипати сіллю, перемішати і поставити на кілька хвилин у холодильник. Потім злити виділилася рідина і заправити наші огірочки сумішшю, приготовленою з оцту, соєвого соусу, цукру і горілки. Додати подрібнений перець, часник, влити кунжутне масло. Все перемішати і зверху посипати кунжутним насінням.

Будь-який з представлених рецептів можна доповнити або змінити за своїм смаком і бажанням. Можна, наприклад, в заправку додати трохи тертого свіжого кореня імбиру. Оцет замінити соком лимона. Посипати готову страву зеленню.

Будьте здорові! Приємного апетиту!