Як правильно вибрати електричний чайник?



Як вибрати чайник електричний

Який чай пити – справа смаку. Одні вважають за краще зелений, вважаючи його вишуканим і витонченим, а традиційний чорний – занадто «прямолінійним». Що ж, кожному своє, але важливо пам'ятати, що смак напою залежить не тільки від якості чайного листа, а й посуду, в якій він був приготований.

На кухні немає техніки простіше чайника, стоїть собі і гріє, виконує свою функцію, але, вибираючи новий ми бачимо величезний асортимент моделей і виникає логічне питання: чим вони взагалі відрізняються? У цій статті ми розповімо про всі відмінності і в цілому, як вибрати чайник електричний.

Корпус

Корпус чайника може бути виготовлений з пластику, металу, скла або кераміки. У кожного матеріалу є свої переваги і недоліки. Як не дивно, але найбільш практичним є пластик, судіть самі: він легкий, краще всього оттирается від патьоків, не сильно гріється при закипанні і дешевий у виготовленні. А значить, ймовірність того, що електричний чайник прослужить довго, дуже велика!

Як вибрати скляний чайник електричний

Метал – це досить преміальний матеріал, він міцний, майже не дряпається, але сильно нагрівається. Тому, щоб не обпектися, в конструкції ручки нерідко використовується пластик, тобто повністю металевих електрочайників не існує.

Скляні колби підійдуть шанувальникам мінімалізму. Вони добре виглядають в інтер'єрах стилю хай-тек, модерн. Але за скляною поверхнею складно доглядати, вона швидко брудниться і рясно збирає відбитки. Натомість, дивлячись на скляний чайник відразу зрозуміло, скільки в ньому води й видно як вона закипає. Красиво, коли весь процес супроводжується підфарбуванням.

Керамічні чайники по достоїнству оцінять любителі класики, виконані вони в ретро-стилі і часто прикрашаються візерунками. Але в таких моделей кришка знімається повністю і немає шкали наповнення. Кераміка – найважча з усіх перерахованих вище матеріалів. Утримувати в руках повний чайник досить складно, а якщо ви ще й вмудритеся його впустити, то є ймовірність того, що новий електричний чайник вже більше ніколи не включиться.

Як вибрати керамічний чайник електричний

На думку чаєманів гарний чайник повинен бути самим простим: керамічним, не покритих глазур'ю, з досить округлими боками (щоб чаїнки вільно плавали і не тіснилися). Заварювати можна і в прозорому скляному чайнику — вдосталь налюбуешься кольором чаю. Зелений чай краще заварювати в гайване (фарфоровий або фаянсовий посуд з кришкою). Пластикові чайники гарні для червоних чаїв. А ось чайники з металу взагалі краще залишити для кип'ятіння води.

Зовнішній вигляд

Говорити щось про дизайні немає сенсу, форма, розташування кнопок і колір можуть бути найрізноманітнішими: від червоного ретро до чорного футуризму. Загалом, на будь-який смак.

Раніше у продажу можна було зустріти чайники з відкритою спіраллю і настільної підставкою. Зараз подібні моделі майже не продаються. Сучасні чайники йдуть з закритим ТЕНом і плоским дном, з якого зручно прибирати накип і можна налити води на одну порцію. Майже всі підставки мають відсік в який змотується шнур.

Технічні особливості

Зрозуміло, що всі чайники кип'ятять воду, але роблять це з різною швидкістю. Вона залежить від їх потужності. Цей показник варіюється від одного до трьох кіловат. Але висока потужність не завжди кращий варіант. Якщо у вас слабкі пробки або стара проводка, то ймовірність того, що новий потужний електричний чайник прослужить довго вкрай низька. У цьому випадку варто розглядати моделі до двох кіловат.

Вибираючи чайник, порахуйте, скільки людей будуть ним користуватися. Для більшості кращим варіантом буде модель об'ємом 1,7 л. Це самий популярний показник. Взагалі обсяг може досягати трьох літрів. Дуже великих моделей небагато, але якщо потрібно знайти кращий електричний чайник місткістю 3-3,5 л не складе труднощів.

Якщо ви любите подорожувати придивіться до дорожніх чайникам. Вони можуть працювати від акумулятора, розраховані на дві-три порції, як правило, в комплект входить один пластиковий стакан і пара ложок.

Просунуті моделі, такі, як чайник електричний Bosch TWK, оснащуються додатковим функціоналом. Їх легко впізнати за наявності системи управління, а деякі можуть бути ще і з дисплеєм. Найсучасніший чайник електричний з терморегулятором може нагріти воду до певної температури і підтримувати її якийсь час.

Як вибрати чайник електричний з терморегулятором

Не всі сорти чаю заварюються окропом. Крутий окріп, який клекоче в чайнику, чай може зіпсувати. Для чаю ідеальна вода в 95 градусів, це коли до закипання з'являється багато-багато маленьких бульбашок. Такий спосіб кип'ятіння називається «білим ключем». Правильно заварити зелений чай складніше — йому більше підходить вода 70-80 градусів. Вихід один: кип'ятимо воду «білим ключем», перелити в іншу ємність (так вона втрачає кілька градусів) і заварюємо зелений чай. Чим слабкіше ферментований чай, тим нижче потрібна температура для його заварювання. Існують моделі, де температуру можна регулювати.

Способи заварки чаю в електричному чайнику

Стоп. Яку воду взяти для кип'ятіння? Та, що тече з крана, для чаю в чайнику протипоказана, буде накип. Якщо поблизу не протікає гірський струмок, ні криниці чи джерела з чистою м'якою водою, краще скористатися бутильованої немінералізованої.

Практикують два способи. Перший: багато заварки і мало води. У невеликій прогрітий чайник кладеться приблизно третину його об'єму заварки і заливається водою потрібної температури повністю. Настоюється 0,5-1,5 хвилини і переливається в «чашу справедливості» — інший порожній чайник або будь посудину (настій при цьому рівномірно перемішується) — і лише потім розливається по чашках. Можна заварити і знову повторювати так кілька разів, поки чайне листя не віддадуть свій смак.

Заварювання чаю

Другий спосіб: мало заварки і багато окропу. Насипати у великій прогрітий чайник трохи заварки, залити водою повністю. Дати настоятися, розливати по чашках, але не весь, а щоб в чайнику залишилося від половини до 1/3 об'єму, потім можна заварити знову. Чорний і червоний чай після декількох заварок світлішає, смак і аромат стають слабшими. Зелений чай, навпаки, з кожним заварюванням темніє, терпкість і гіркоту посилюються, а аромат випаровується.

Дуже важливе правило чаювання — пити свіжозаварений чай. Настій, простояв кілька годин, можна використовувати тільки зовнішньо: промивати очі, протирати шкіру.

У підсумку

Тепер ви знаєте, який краще вибрати чайник електричний. Все просто: визначаємося з матеріалом корпусу і дизайном, далі підбираємо потужність і об'єм. Якщо ви заварюєте чай, суворо дотримуючись всіх правил, радимо звернути увагу на чайники з панеллю управління.