» » Прості рецепти швидкого приготування малосольних огірків в каструлі

Прості рецепти швидкого приготування малосольних огірків в каструлі



Огірки малосольні

Безумовно, у кожної господині є свій улюблений рецепт малосольних огірків швидкого приготування в каструлі. І це цілком зрозуміло, адже даний спосіб приготування цього овоча вважається самим смачним і не менш корисним. Також це один з найстаріших відомих способів збереження всіх корисних властивостей їжі, що відноситься до біблійних часів. А винахід цього процесу приписують китайцям. Примітно і те, що цей метод приготування їжі відноситься не тільки до обробки огірків. Солоний або маринований продукт являє собою будь-яку їжу (фрукти, овочі або м'ясо), яка ферментується в розсолі (сіль), або ж для її збереження додається оцет.

Але щоб продукт вийшов не тільки корисним, але і смачним, важливо дотримуватися пропорції під час приготування, а також додати всі потрібні інгредієнти.

Існує чотири різних види маринованих продуктів. Їх можна класифікувати по інгредієнтам та способу приготування.

Квашена капуста

Мариновані солоні огірки та квашена капуста – це одне з улюблених страв кожної людини без винятку. Щоб їжа вийшла смачною, потрібно брати огірки, які тільки дозріли, тобто вони повинні бути молодшими і хрустіти.

Це старомодні традиційні рецепти, вони припускають, що сіль сприяє ферментації або зростання натуральних «хороших» бактерій в їжі, які, в свою чергу, виробляють молочну кислоту. Саме молочна кислота підвищує кислотність їжі. Будь-який овоч можна приготувати в розсолі, а саме:

  • капусту;
  • брокколі;
  • зелену або жовту квасоля;
  • огірки;
  • цвітну капусту;
  • цибулини;
  • зелені помідори;
  • моркву.

солоні огірки мариновані

У цілому це може бути будь-овоч, який любить сім'я. Основною перевагою даного методу приготування їжі вважається те, що він дозволяє максимально зберегти всі корисні властивості продукту. Ну і, звичайно, збільшується термін придатності продукції. У правильно приготованому розсолі вона може зберігатися більше місяця. Але знову-таки, треба враховувати, який саме рецепт використовується в кожному конкретному випадку. Припустимо, можна солити огірки в каструлі, а можна в пакеті або в будь-якій іншій ємності. Кожен спосіб передбачає свої особливості приготування, а також максимально допустимий термін придатності товару.

Поради досвідчених господинь

У кожної господині є свій улюблений рецепт малосольних огірків в каструлі, який люблять усі члени сім'ї.

Наприклад, вибір приправи залежить від індивідуальних уподобань людини. Наприклад, можна використовувати часточки нарізаних фруктів або овочів. Вони можуть бути гіркими на смак або ж пряними, а можливо і солодкими.

Приклади продуктів, які також додаються до розсіл:

  • хрін;
  • часник;
  • кукурудзу;
  • перець;
  • помідор і так далі.

Хрін для додавання в розсіл

Солоні огірки зазвичай готуються в цілому вигляді, хоча їх також можна нарізати часточками. Дуже важливо брати овоч невеликого розміру і обов'язково попередньо перевірити, щоб у ньому не було присмаку гіркоти.

Як вже говорилося вище, в якості приправи можна додавати часточки солодких фруктів, припустимо, грушу, персик або навіть кавун.

Але, звичайно, найчастіше огірки готують без додавання будь-яких додаткових інгредієнтів у вигляді фруктів або овочів. Основні компоненти, які додаються в розсіл, це трави, спеції і вищезгаданий хрін.

Основне обладнання, що використовується для соління, аналогічно іншим типам консервування. Однак є деякі відмінності, наприклад, посуд із цинку, заліза, латуні, міді або оцинкованого металу не повинна використовуватися. Метал може реагувати з кислотами або викликати небажані зміни кольору і смаку солоних огірків. В результаті чого такий продукт стає непридатними до вживання. Також не слід використовувати емальований посуд з тріщинами або надколами.

діжки для солінь

На замітку! В ідеалі потрібно використовувати дерев'яну ємність або емальований, але обов'язково попередньо перевірити, щоб на ній не було тріщин, сколів та інших видимих вад.

Ще досвідчені господині рекомендують для свіжоприготованого соління (з оцтом в якості інгредієнта) використовувати практично будь-який великий контейнер з нержавіючої сталі, скляного посуду або неочищеної емальованого посуду.

Це основне правило, на що потрібно звертати увагу.

Якщо слідувати всім цим рекомендаціями, результат вийде максимально позитивним, і всі члени сім'ї зможуть насолодитися неперевершеним смаком малосольних огірочків.

Чому страва настільки популярно?

Мало хто сперечатиметься з думкою про те, що малосольні огірочки є найпопулярнішим блюдом, яке подобається всім без винятку.

У кожної людини — свій улюблений рецепт даного продукту. Наприклад, багатьом подобається продукт, який виготовлений в каструлі, хрусткі і неповторні на смак огірочки з задоволенням споживають не тільки дорослі, але і діти.

до Речі, якщо говорити про те, які огірки найбільш корисні – консервовані або засолені — можна відзначити наступне. Думка експертів в цьому випадку одностайне, при консервуванні більшість корисних химсоединений руйнуються, причиною тому є обробка продукту під високою температурою. Коли мова йде про соліннях, то як раз всі ці корисні комплекси залишаються цілими. В результаті страва вважається максимально корисним і дуже смачним.

Рівень кислотності в маринованому продукті так само важливий для його безпеки, як і для смаку і зовнішнього вигляду. Тому кислоту в страву потрібно додавати строго за рецептом. Не можна змінювати пропорції оцту або води в рецепті, також потрібно використовувати оцет тільки тієї кислотності, яка прописана в рекомендаціях до приготування. Повинен бути мінімальний рівень кислоти.

рецепт малосольних огірків

На замітку! Сіль, яка використовується при приготуванні розсолу, не тільки забезпечує характерний смак, але і життєво важлива для безпеки продукту і його зовнішнього вигляду.

Функція солі у ферментованих продуктах така ж, як і всі інші інгредієнти. Тому при приготуванні дуже важливо дотримуватися рекомендації по кількості цього продукту в складі страви.

На що важливо звернути увагу при засолюванні?

Дуже важливо правильно вибрати огірки для засолювання, вони повинні бути виключно свіжі, тверді, однорідні, без видимих пошкоджень.

Слід розуміти, що вони повинні збиратися не більш ніж за 24 години до початку процесу приготування. Зберігати їх потрібно в холодильнику. Деякі рецепти можуть передбачати використання злегка недостиглі продуктів, але це правило більше стосується помідор, груш чи яблук. А якщо говорити конкретно про огірках, то для соління не підходять в'ялені овочі. Саме тому фахівці рекомендують використовувати тільки ті, які були зібрані хоча б за добу до початку моменту приготування.

збір огірків

Перед засолкою їх потрібно ретельно вимити в холодній воді. Можливо, доведеться видалити частину ґрунту, яка залишилася на овочі. Це важливо, адже вона може містити певні мікроорганізми, які порушать процес засолювання.

Обов'язково слід видалити колір огірків, оскільки вони містять ферменти, гриби або дріжджі, які можуть розм'якшувати огірки під час ферментації. Те ж саме стосується і хвостиків, бажано обрізати їх.

Огірки швидкого приготування готуються з додаванням солі, яка використовується і при консервуванні продукту. Це звичайна кухонна сіль, йодована в цьому разі не підходить.

Також знадобиться білий гранульований цукор, якщо рецепт не вимагає іншого підсолоджувача, коричневий цукор може затемнити продукт.

сіль і цукор при засолюванні огірків

Також знадобиться холодна вода. Правда, деякі рецепти передбачають використання окропу. Цей нюанс можна уточнити при виборі конкретного рецепту для свого страви.

Порада! Найкраще використовувати п'ятивідсотковий оцет, який має світлий колір.

до Речі, досвідчені господині радять тим, хто любить сладенькие огірочки, не зменшувати кількість доданого оцту, а просто додати більше цукру. Тоді продукт вийде трохи солодше звичайного.

Який рецепт найпопулярніший?

Як вже було сказано вище, вода також відіграє велику роль у даному випадку. Краще всього використовувати м'яку воду, в результаті овоч буде мати красивий зовнішній вигляд, і огірочки виявляться хрусткі на смак.

Залізо або сірка у твердій воді можуть затемнити продукт. Кальцій та інші солі здатні впливати на процес ферментації. Бутильована вода (дистильована) може бути кращим вибором, коли вода з-під крана занадто жорстка.

Якщо м'яка вода недоступна, воду розм'якшити можна шляхом кип'ятіння. Для цього її потрібно прокип'ятити на протязі 15 хвилин і дати відстоятися 24 години. На верхній частині води з'явиться плівка, її потрібно обережно зняти. Після цього воду обережно перелити в іншу ємність, щоб не торкнутися осад, що накопичився на дні, потім додати одну чайну ложку оцту і прокип'ятити повторно.

приготування малосольних огірків

Далі потрібно розрізати огірки на палички або скибочки і засипати шаром великої кристалічної солі. В такому вигляді вони повинні пролежати хоча б кілька годин. Після цього їх слід промити і додати до них розсіл.

Розсіл готується дуже просто. У воду додаються спеції, а саме кріп, цукор, оцет, хрін та інші спеції за смаком або у відповідності з рецептом. Потім потрібно щільно закрити ємність і залишити огірочки настоюватися. Не забуваємо про те, що каструля повинна щільно закриватися, всередині не повинно бути відколів і тріщин.

найпоширеніші рецепти

найпростіший рецепт — це той, який передбачає використання невеликої кількості інгредієнтів і просту схему приготування.

Наприклад, дуже смачні хрусткі огірочки виходять, якщо використовувати такі інгредієнти:

  • одна столова ложка вершкового масла;
  • чверть столової ложки солі;
  • кріп або петрушка, які попередньо добре подрібнили.

У сковорідці розтопити масло на середньому вогні. Додати огірок і сіль і варити, час від часу помішуючи, близько 5 хвилин. Перед подачею посипати кропом або петрушкою.

подача малосольних огірків

Ну, а самий простий рецепт засолки передбачає використання звичайної води. Правда, не забуваємо, що вона повинна бути м'якою. Потім туди додається столова ложка оцту, цукор і сіль у такому ж кількості, ну і, звичайно, петрушка, кріп або інша зелень. Потім кладуть в ємність огірочки. Краще всього вибирати дрібні і молоденькі овочі. В цьому випадку можна використовувати навіть трилітрову ємність.

Ще один, не менш популярний рецепт передбачає використання одного кілограма огірків, також знадобляться одна головка часнику, дві столові ложки солі і одна столова ложка цукру. А ось води потрібно тільки один літр. Не забуваємо про кількох парасольках кропу і вишневих листочків. Також потрібно взяти листя хрону і кілька чорних перчинок.

Листя хрону і вишні зроблять овоч хрустким і ніжним на смак. Також можна додати в розсіл листя смородини, результат теж виявиться на висоті — смачне і хрустке частування.

листя смородини

Підготовлені овочі потрібно вимити, а потім скласти в ємність, після чого залити крижаною водою. Вимочувати огірки слід протягом трьох годин. Після цього огірки слід вимити, а потім зрізати хвостики у них. Далі овочі потрібно викласти в заздалегідь підготовлену каструлю, куди потім додають вимитий кріп і листя смородини. Крім них, сюди можна кинути невелику кількість часнику і перцю. Часник краще всього нарізати пластинками. Потім все закривається листям хрону, а потім викладається другий шар огірків. Далі процедура повторюється, поки ємність не заповниться. Наприкінці слід додати всі інші інгредієнти в тій пропорції, яка зазначена вище.


9-02-2018, 11:08
217 просмотров
Нашли ошибку?